Превентивне виховання

Превентивне виховання

Адміністративна та кримінальна відповідальність: чим регулюється та що передбачає.

Адміністративна та кримінальна відповідальність в Україні закріплена у двох відповідних кодексах. Зокрема в них містяться статті, що визначають різні правопорушення та передбачають стягнення й обмеження.  

Види адміністративних правопорушень.

 Адміністративним правопорушенням вважається протиправна умисна чи необережна дія, або бездіяльність, що призвела до посягання на громадський порядок, власність, права і свободи громадян. Види адміністративних правопорушень та покарання за них містяться у відповідному кодексі. Зокрема, там виділяють порушення, які вчинені умисно або з необережності. Умисними є ті, що людина вчинила свідомо та заздалегідь передбачала шкідливі наслідки. Адміністративна відповідальність настає з 16 років. Однак для неповнолітніх передбачені певні особливості щодо покарання. Наприклад, підліток має публічно або в іншій формі вибачитися перед потерпілим; неповнолітньому може бути зроблено попередження або винесена догана тощо. Порушник до 18 років може притягуватися до адміністративної відповідальності на загальних підставах, якщо він незаконно виробляє, купує, зберігає у невеликих розмірах наркотичні або психотропні речовини; краде дрібне чуже майно; порушує правила керування транспортним засобом; порушує громадський порядок; цькує дітей та інше.

Кримінальна відповідальність її класифікація та покарання  

Кримінальні правопорушення поділяються на проступки та злочини різної тяжкості. Згідно з відповідним кодексом, основним покаранням за проступок є штраф не більше трьох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або до 51 тис грн чи інше покарання, яке не пов’язане з позбавленням волі. Від тяжкості злочину залежить як сума стягнення, так і строк позбавлення волі: нетяжкий злочин передбачає сплату штрафу не більше 10 тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або 170 тис грн чи позбавлення волі на строк до 5 років; тяжкий – до 425 тис гривень і ув’язнення не більше 10 років; особливо тяжкий – понад 425 тис грн та позбавлення волі понад 10 років чи довічне ув’язнення. Кримінальній відповідальності підлягають ті, кому до вчинення правопорушення виповнилося 16 років. Однак підлітки від 14 до 16 років також можуть притягуватися до кримінальної відповідальності за умисне вбивство; посягання на життя працівника правоохоронного органу або військовослужбовця; умисне тяжке або середнє тілесне ушкодження; диверсію; бандитизм; терористичний акт; зґвалтування; крадіжку; грабіж; умисне знищення або пошкодження майна; незаконне заволодіння транспортним засобом; хуліганство тощо.  

 Хто може бути звільнений від адміністративної та кримінальної відповідальності  

 Якщо людина діяла в стані крайньої необхідності, тобто намагалася запобігти небезпеці, яка загрожувала державному чи громадському порядку, власності, правам та свободам громадян. Або вчиняла в стані неосудності, а саме не могла усвідомлювати свої дії або керувати ними через хронічну душевну хворобу, тимчасовий душевний розлад, слабоумство чи інший хворобливий стан; або ж оборонялася, то від адміністративній відповідальності вона звільняється. Також при малозначності вчиненого порушник може обмежитись усним зауваженням від уповноваженого органу або посадової особи. Від кримінальної відповідальності людина може бути звільнена виключно судом, за умови якщо особа вперше вчинила кримінальний проступок чи необережний нетяжкий злочин, окрім корупційних порушень, і після щиро покаялася, активно сприяла розкриттю і усунула заподіяну шкоду; примирилася з потерпілим та відшкодувала завдані збитки; якщо порушника взяли на поруки колектив підприємства, установи чи організації; якщо на момент кримінального провадження змінилася обстановка і порушення втратило суспільну цінність або сам громадянин перестав бути суспільно небезпечним; закінчився строк давності. Крім того, існують обставини, за якими виключається кримінальна протиправна діяльність. Зокрема, пов’язано це з необхідною обороною, коли людина захищає себе або іншого, а також, суспільні чи державні права та інтереси. Однак, при цьому вона не має перевищувати межу. Також слід пам’ятати, що людина вважається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення, доки її вину не доведуть і не встановлять обвинувальний вирок у суді.   Види стягнень за адміністративні та кримінальні порушення  

За адміністративні порушення передбачені такі стягнення:

попередження;

штраф;

оплатне вилучення чи конфіскація предмета, який став знаряддям вчинення або безпосереднім об’єктом правопорушення;

конфіскація грошей, одержаних внаслідок порушення;

позбавлення спеціального права, наданого даному громадянинові, наприклад, керуванням транспортом чи право полювання;

заборона обіймати певні посади або займатися певною діяльністю;

громадські, виправні чи суспільно корисні роботи;

 адміністративний арешт до п’ятнадцяти діб.

За кримінальні порушення передбачені такі покарання:

штраф;

позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу;

 позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю;

громадські та виправні роботи;

конфіскація майна;

арешт;

обмеження чи позбавлення волі; довічне ув’язнення.